Perutnina Ptuj: Izgradnja pogona vrijednih 4,5 miliona KM

Bez autora
Aug 10 2010

Pune tri godine nakon kupovine Klaonice peradi u Srpcu trebalo je da slovenska firma Perutnina Ptuj stane na noge i počne bilježiti pozitivne rezultate poslovanja. Tako je lani zabilježena dobit od milion KM, a ove godine krenulo se sa snažnim ulaganjima vrijednosti 4,5 miliona maraka. U srbačkom selu Kladari planiramo podići šest velikih peradarskih farmi kapaciteta 30.000 komada pilića. Sredstva su osigurana i čeka se samo građevinska dozvola. Trenutno u zakupu imamo 43 farme kapaciteta 10.000 pilića u vlastitom tovu, što predstavlja 40 posto naših potreba. Ostatak kupujemo od drugih proizvođača iz BiH. U tvorničkom krugu ove godine bit će sagrađeno novo skladište za gotove proizvode i pogon za pakovanje čije otvaranje je predviđeno za naredni mjesec. Tehnologija će biti na visokom nivou i obrada i pakovanje pilića radit će se tehnikom vazdušnog hlađenja s glukolom, umjesto ekološki opasnog amonijaka...

Perutnina Ptuj: Izgradnja pogona vrijednih 4,5 miliona KMPune tri godine nakon kupovine Klaonice peradi u Srpcu trebalo je da slovenska firma Perutnina Ptuj stane na noge i počne bilježiti pozitivne rezultate poslovanja. Tako je lani zabilježena dobit od milion KM, a ove godine krenulo se sa snažnim ulaganjima vrijednosti 4,5 miliona maraka.

- U srbačkom selu Kladari planiramo podići šest velikih peradarskih farmi kapaciteta 30.000 komada pilića. Sredstva su osigurana i čeka se samo građevinska dozvola. Trenutno u zakupu imamo 43 farme kapaciteta 10.000 pilića u vlastitom tovu, što predstavlja 40 posto naših potreba. Ostatak kupujemo od drugih proizvođača iz BiH - rekao nam je direktor klaonice Svarun Udovič.

U tvorničkom krugu ove godine bit će sagrađeno novo skladište za gotove proizvode i pogon za pakovanje čije otvaranje je predviđeno za naredni mjesec.

- Tehnologija će biti na visokom nivou i obrada i pakovanje pilića radit će se tehnikom vazdušnog hlađenja s glukolom, umjesto ekološki opasnog amonijaka - rekao nam je rukovodilac proizvodnje Velibor Popović i dodao da će otpad biti sveden na minimum.

Tako će neki dijelovi piletine umjesto na deponiju u Ramićima biti obrađivani i isporučeni za tržište u Vijetnamu. Popović nam je također rekao da se pileće meso u Klaonici proizvodi po standardima ISO, HACCP i HALAL.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik